Valgiau, gėriau, per barzdą varvėjo!

Rugsėjo 26-oji – Europos kalbų diena.  Kiekvienais metais renginio, skirto šiai dienai paminėti, tiklas yra tas pats - skatinti mokinius mokytis kalbų bei puoselėti Europos kalbų įvairovę, pažinti Europos šalių kultūrą, istoriją ir papročius. Tačiau mokytojai-kalbininkai ieško vis naujų būdų, kaip švęsti šią ypatingą jiems dieną.  Po ilgesnių svarstymų priėjome prie išvados, kad nors mes, europiečiai,  esame visi iš skirtingų šalių, kalbame skirtingomis kalbomis, tačiau mus visus vienija susidomėjimas šlovingu maistu. Šis naturalus domėjimasis maisto kultūra padaro mūsų gyvenimą spalvingesnį, skanesnį – kai keliauji po Europos šalis ir ragauji jų maistą ar  kai pats bandai gaminti vadovaudamasis kitų šalių kulinarinėmis tradicijomis.  Vieningai nusprendėme šiais metais  pakviesti savo mokinius  pažinti Europos virtuvės skonius. Mano auklėtiniams atiteko Ispanija ir jos nuostabusis maistas. Ispanų virtuvė turtinga spalvų, prieskonių, įdomių skonių – tokie ir tradiciniai Ispanijos patiekalai. Mokiniai atlikę namų darbus t.y. pasidomėję tradiciniais ispaniškais patiekalais, išsirinko labiausiai patikusius  ir pradėjo ruoštis šiai netradicinei pamokai, skirtai Europos kalbų dienos paminėjimui. Vaikai nustebino vieni kitus patiekalų įvairove bei jų skonių palete.  Ant mūsų bendro stalo atsirado tapas  - užkandžiai, kurie Ispanijoje puikuojasi populiariausiųjų sąraše. Tai iš jūros gėrybių, mėsos, riešutų, žuvies, daržovių gaminamos užkandėlės. Negalėjo pritrūkti vytinto kumpio. Tai vienas populiariausių užkandžių, kuris Ispanijoje supjaustomas itin siauromis juostelėmis. Kumpiui naudojama kiauliena, o ypatingo skonio suteikia ir tai, kad kiaulės šeriamos išskirtiniu pašaru – ąžuolo gilėmis. Bulvių mėgėjai džiugavo pamatę ant stalo patiekalą pavadinimu patatas bravas. Nors užkandis ispaniškas, bet mums labai jau tinkamas. Na, o saldumynų mėgėjai – tame tarpe ir aš- negalėjomi atsidžiaugti churros spurgomis besipuikuojančiomis ant mūsų stalo, kurios sulaukė labia daug susidomėjimo.  Mokiniai taipogi paruošė prezentacijas, tad prieš puotą skrandžiui ir gomuriui, pasisėmėme žinių apie šią šalį, jos kultūra bei įspūdingą virtuvę.  Sužinojome, kad valgant vyrauja patiekalų eiliškumas: pirmiausia – užkandžiai, tada patiekiama sriuba, trečioje vietoje – pagrindiniai patiekalai ir viskas užbaigiama desertu. Kadangi Ispanijoje valgymas nėra tik valgymas, ispanai šiam procesui teikia kur kas daugiau reikšmės. Šioje šalyje tai yra bendravimo forma, valgoma neskubant, labai daug bendraujama ir pavalgius nuo stalo iškart nekylama. Mes bandėme pritaikyti šias įgytas žinias it patyrėme daug malonumo benraudami valgio metu. Auklėtiniai pasidalino savo įspūdžiais iš kelionių į saulėtą Ispaniją. Gera nuotaika ir susižavėjimas pačių mokinių pagamintu maistu mus neapleido visa darbo dieną.

Gimnazistai šios gražios ir svarbios dienos proga turėjo galimybę sužaisti protų mūšį, kurio metu naudojo visas žinomas kalbas ir išmoko naujų dalykų apie Europos kalbas ir skaitmeninę Europos ateitį. Galbūt tai paskatins mokinius susidomėti vertėjo profesija arba Europos technologine pažanga? Ačiū visiems už dalyvavimą!

                                                                                Anglų kalbos mokytoja Božena Gulbinovič