Europos kalbų diena - tai kasmetinė kalbų įvairovės ir kultūros paveldo šventė. Tai diena, kai mokyklos, institucijos ir bendruomenės susivienija, kad skatintų kalbų mokymosi ir skirtingų kultūrų svarbą. Vienas iš fantastiškų būdų švęsti šią progą - pažinti turtingą Europos virtuvės įvairovę. Šiame straipsnyje leisimės į gardžią kelionę po mūsų mokyklos surengtą Europos kalbų dienos šventę, kurioje mokiniai pristatė Prancūzijos, Ispanijos ir Graikijos skonius ir leido visiems pasimėgauti šių skirtingų kulinarinių tradicijų teikiamais malonumais.
Pirmoji mūsų kulinarinio nuotykio stotelė buvo Prancūzija - šalis, garsėjanti rafinuota ir įvairiapusiška virtuve. Mokyklos mokiniai įrengė įmantrią prancūziškų kulinarinių gėrybių pristatymą, kuriame buvo galima pamatyti nuo klasikinių patiekalų iki gardžių desertų. Dalyviams įžengus į prancūziškąjį kampelį, orą užpildė šviežiai iškeptų bagetų ir kruasanų aromatas.
Entuziastingai nusiteikę mokiniai, tyrinėję šių patiekalų istoriją ir reikšmę, skaitė pranešimus apie kultinius prancūziškus patiekalus, tokius kaip ratatouille ir bouillabaisse. Pristatymuose ne tik buvo kalbama apie ingredientus ir gaminimo būdus, bet ir apie kultūrinius ir regioninius prancūzų virtuvės skirtumus.
Ispanų šou žvaigždėmis tapo paella, tapas ir churros. Mokiniai paaiškino šių patiekalų reikšmę Ispanijos kultūroje ir jų regionines variacijas. Žinoma, jokia ispaniška kulinarinė kelionė neapsieina be churros, patiekiamų karštų su šokoladiniu padažu. Mokiniai pademonstravo churros gaminimo meną - nuo tešlos paruošimo iki kepimo, ir tai visiems patiko.
Galutinis kelionės tikslas buvo Graikija, kur buvo švenčiama Viduržemio jūros regiono dieta ir jos sveiki, aromatingi ingredientai. Mokiniai atsinešė daržovių ir gamino taip mėgstamas graikų salotas, mokėsi serviruoti stalą. Sužinojo kokią naudą žmogaus organizmui teikia daržovės ir juose esantys vitaminai. Taip pat sužinojo daug įvairių faktų apie Graikją.
Draugiškai vaišindamiesi, mokiniai paneigė savo įsitikinimą, kad nemėgsta salotų! Pagamintas maistas buvo labai skanus, o svarbiausia – sveikas! Mokiniai skyrė laiko paaiškinti, kaip graikų virtuvėje naudojami tokie ingredientai kaip alyvuogių aliejus, šviežios daržovės ir prieskoninės žolelės, pabrėždami jų naudą sveikatai ir ryšį su graikų kultūra.
Europos kalbų diena šioje mokykloje buvo labai sėkminga ne tik skatinant kalbų mokymąsi, bet ir garsinant turtingas Prancūzijos, Ispanijos ir Graikijos kulinarines tradicijas. Moksleiviai atliko svarbų vaidmenį šviečiant savo bendraamžius apie šių patiekalų reikšmę ir juos suformavusias kultūrines aplinkybes.